Registratieplicht landmateriaal

Per 1 januari 2021 geldt er een registratieplicht voor landmateriaal. Deze registratieplicht heeft gevolgen voor eigenaren van landmateriaal en bedrijven die landmateriaal produceren, importeren, verkopen en/of repareren. Naast de registratieplicht geldt voor enkele voertuigen ook een verzekeringsplicht. Lees hier wat de wijzigingen zijn.

Tractor op het veld
Nieuws
Datum: 21-12-2020

Waarom wordt de registratieplicht voor deze voertuigen ingevoerd?
De registratie voor deze voertuigen wordt ingevoerd om te voldoen aan de Europese richtlijnen voor APK-keuring van land- en bosbouwtractoren. De APK-keuring is verplicht voor alle land- en bosbouwtractoren op wielen die sneller kunnen dan 40 kilometer per uur. Daarnaast maakt de registratie het mogelijk om de wettelijke snelheid voor deze objecten op bepaalde wegen te verhogen van 25 naar 40 kilometer per uur.

Voor welke voertuigen geldt de registratieplicht?
- Met ingang van 1 januari 2021 geldt de registratieplicht voor onderstaande objecten als ze na deze datum in gebruik worden genomen:
- Land- en bosbouwtractoren ongeacht de maximum constructiesnelheid.
- Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken boven de 750 kg ongeacht de maximum constructiesnelheid.
- Mobiele machines.

Geldt de registratieplicht ook voor voertuigen die vóór 1 januari 2021 op de weg zijn gekomen?
Ja, de onderstaande voertuigen moeten vanaf 1 januari 2021 aan de registratieplicht voldoen als ze voor die datum op de weg zijn gekomen:
- Land- en bosbouwtractoren, ongeacht de maximumconstructiesnelheid.
- Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken als de maximum constructiesnelheid sneller is dan 25 kilometer per uur of als er een ontheffing is.
- MMBS’en met een maximum constructiesnelheid van 6 kilometer per uur of meer. Een MMBS is een motorrijtuig met een beperkte snelheid, zoals een terug gekeurde personen-, bestel- of vrachtauto.

Wanneer moet voor landmateriaal een kenteken aangevraagd worden?
Landmateriaal moet een kenteken voeren als er sneller dan 25 kilometer per uur mee gereden wordt. Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken waarvoor geen ontheffing nodig is en met een maximale constructiesnelheid onder de 25 kilometer per uur hoeven niet te worden geregistreerd en voeren geen kenteken.

Zijn er uitzonderingen op de registratieplicht?
Een aantal voertuigen zijn uitgezonderd van de registratieplicht, dit zijn:
- Voertuigen die niet op de openbare weg rijden. Openbare weg moet ruim opgevat worden. Alle terreinen die vrij toegankelijk zijn vanaf de openbare weg wordt ook gezien als openbare weg. Een bord met ‘verboden toegang’ of een stuk weg afzetten met pionnen is niet voldoende.
- Land- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken met een toegestane maximummassa tot en met 750 kg.
- Mobiele machines en MMBS’en die niet breder zijn dan 130 cm en:
- Uitgevoerd zijn als grasmaaier, poepzuiger, veegmachine, sneeuwschuiver, gladheidsbestrijder of onkruidbestrijder;
- Geen mogelijkheid hebben tot het koppelen van aanhangwagens of werktuigen.
- Asfalteermachine, wals of asfaltfrees, De uitzondering geldt allen ter plaatse van hun werkzaamheden.
- Voertuigen met een maximum constructiesnelheid langzamer dan 6 km per uur.
- Voertuigen met 1 as.
- Fruittreintjes die in gebruik zijn genomen vóór 1 januari 2021 en alleen in de periode 1 juli tot en met 30 november worden gebruikt.
Heftrucks:
- Met een breedte kleiner dan 130 cm; o
- Met een trekinrichting, maar er mogen geen aanhangwagens gekoppeld zijn;
- Meeneemheftrucks.

Einde registratie nieuwe MMBS’en
Vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om nieuwe MMBS’en te registreren bij de RDW. Bestaande MMBS’en kunnen nog wel worden geregistreerd.

Bent u fabrikant, importeur, dealer, reparateur of handelaar van/in landmateriaal?
Door de registratieplicht geldt er, zoals eerder beschreven, een kentekenplicht voor de openbare weg. In bepaalde gevallen moet er een groene plaat worden gevoerd op het desbetreffende object. Voor deze specifieke groene plaat moet een erkenning aangevraagd worden. Heeft u deze erkenning gekregen en krijgt u daarmee de toewijzing van 1 of meerdere groene platen? Dan dient u dit door te geven aan uw verzekeraar.

Handhaving kentekenregistratie en verzekeringsplicht
De kentekens van het landmateriaal worden voortaan aangemeld bij de RDW net zoals dat nu gebeurd bij personenauto’s. Er geldt daarmee ook een verzekeringsplicht. De RDW ziet er op toe dat de registratie juist verloopt en handhaaft als dit niet juist verloopt. Bijvoorbeeld bij geen of niet tijdige aanmelding. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk het kenteken van het landmateriaal door te geven aan ons.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.