Regeling compensatie transitievergoeding

U heeft nog tot 30-09-2020 de tijd hebben om in aanmerking te komen voor de compensatie regeling voor transitievergoedingen die gedaan zijn tussen 01-07-2015 en 01-04-2020.

Geldbiljetten met rekenmachine
Nieuws
Datum: 25-08-2020

Als een werknemer meer dan 2 jaar arbeidsongeschikt is en er géén uitzicht is op herstel binnen een half jaar, kan een werkgever een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV voor deze werknemer. De arbeidsongeschikte  werknemer heeft dan wel recht op een transitievergoeding. Werkgevers vinden dit een onrechtvaardige situatie en wilden dit voorkomen door middel van een ‘slapend dienstverband’. Hierdoor blijft de werknemer in dienst en is er door de werkgever géén loon en transitievergoeding verschuldigd.

Dit vind de overheid een onwenselijke situatie. Daarom is per 1-4-2020 de Regeling compensatie transitievergoeding in werking getreden. Werkgevers kunnen vanaf genoemde datum compensatie aanvragen wanneer zij een werknemer ontslaan die meer dan 2 jaar arbeidsongeschikt  is.

De compensatieregeling geldt voor transitievergoedingen die op of ná 1-7-2015 zijn betaald. Er is dus géén compensatie mogelijk als het einde van de periode van 2 jaar arbeidsongeschiktheid al vóór1-7-2015 lag.

Tot wanneer kun je compensatie aanvragen?

De datum van de betaling van de transitievergoeding bepaalt tot wanneer je compensatie kunt aanvragen:

Is de transitievergoeding volledig betaald vóór 1-4-2020? Dan kun je de aanvraag doen tot en met 30-9-2020.

Is de transitievergoeding volledig betaald op of na 1-4-2020? Dan moet je de  aanvraag doen binnen 6 maanden nadat de transitievergoeding is betaald.

Hoe kun je de compensatie aanvragen

Voor het aanvragen van de compensatie staat er een digitaal formulier in het werkgeversportaal op www.uwv.nl . Op deze site staat ook aangegeven welke informatie het UWV nodig heeft om te bepalen of er aan de voorwaarden is voldaan om voor de compensatie in aanmerking te komen.

Let op:

Heb je voor werknemers de transitievergoeding vóór 1-4-2020 volledig betaald dan heb je tot 30-9-2020 de tijd om de compensatie aan te vragen.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.