Geen of beperkte dekking reisverzekering in oranje gebieden

Ondanks een negatief reisadvies vertrekken er toch mensen op vakantie naar het buitenland. Op dit moment geldt echter voor alle landen in de wereld code oranje of rood. Gaat u dan toch op reis dan loopt u een aantal risico’s. Ook bieden veel reisverzekeringen geen of slechts een beperkte dekking.

Nieuws
Datum: 18-12-2020

Kleurcodes
Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt binnen haar reisadvies met 4 kleurcodes: groen, geel, oranje en rood. De kleuren geven de veiligheidssituatie binnen een land, regio of stad aan. Een oranje kleurcode betekent dat er ernstige veiligheidsrisico’s zijn. Het ministerie adviseert om oranje gebieden alleen te bezoeken voor noodzakelijke reizen. Tijdens de huidige coronacrisis komt daar nog een extra betekenis bij. De oranje kleurcode geeft aan dat het dagelijks leven op de bestemming ontwricht is. Daarnaast geldt er mogelijk een inreisverbod. Bij rood is het advies om niet naar die bestemming te reizen en is dat vaak ook niet mogelijk.

Op reis voor uw werk
Als uw werkgever u naar een risicogebied wil sturen, mag u dit weigeren. Dat is in de wet geregeld. Accepteert uw werkgever de weigering niet en ontstaat er een conflict dat voor de rechter komt? Dan zal hij of zij moeten aantonen dat er geen sprake was van een onveilige situatie.

Toch op reis?
Indien u afreist naar een land met een negatief reisadvies dan kan dit gezondheids- of veiligheidsrisico’s opleveren. In sommige landen geldt zelfs een inreisverbod of quarantaineverplichtingen, maar ook de dekking van uw reisverzekering vervalt of wordt beperkt.

Bijna alle verzekeraars bieden geen dekking meer op uw reisverzekering voor schade die te maken heeft met Corona. Zo bent u niet meer verzekerd voor medische kosten, extra reis- en verblijfkosten en kosten voor repatriëring. De overheid biedt ook geen repatriëringsvluchten meer aan.

Als u deze kosten moet maken en ze zijn Corona gerelateerd, dan komen deze kosten voor uw eigen rekening en dat kan fors oplopen. Veel verzekeraars bieden nog wel dekking voor schade die niet Corona gerelateerd is, bijvoorbeeld diefstal van uw bagage.

Mocht u ondanks de negatieve reisadviezen toch besluiten op vakantie gaan, controleer dan goed welke risico’s u loopt en wat er eventueel gedekt wordt door uw reisverzekering. Als de grenzen worden gesloten of als u langer moet blijven, kan dit namelijk gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich mee brengen, maar ook financiële risico’s.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.